Планираат 184 милијони ари шума кој се по целиот свет да ги уништат и на нивно место да посадат индустриски монокултури? Тоа би биле фабрики на отворено. И притоа да ги заштитат тие дрва од инсекти, птици, диви животни... Од тоа тие би заработиле многу пари.
Во САД хербицидите се користат во изобилие. Атразинот е загадувач на водата во природата. Кога ќе се пресечи дрвото се прска со Атразин. За да се спречи растењето на тревата пред посадувањето на садниците исто така се прска со Атразин.
Во 2009 година Американската академија за медицина и животна средина го проучувала дејството на ГМО храната врз животните кој се хранат со истата. Животните кој се хранети со ГМО се разболувале, при што е зклучено дека никој не смее да јади од таа ГМО храна. Се јавувале проблеми со имунитет, репродуктивни проблеми, оштетување на органите, пребрзо стареење, холестерол...
Кога прв пат засадиле ГМО во Кина ( дрво Топола) заклучиле дека крио-протеините кој се наоѓаат во поленот можат лесно да се "преселат" во луѓето со вдишување. Тоа претставува потенцијален здравствен ризик. Но сепак за нив некои ризици се исплатливи кога е во прашање зголемен профит. Со ГМО насади се трошат повеќе хербициди, пестициди...
На Филипините покрај едно село имало ГМО насад пченка. Луѓето од селото се разбудиле едно утро од ужасна смрдеа која ја почувствувале. Еден човек влегол во полето со ГМО насад за да види од што е таа смрдеа. Неговото лице се надуло и човекот едвај дишел. Сепак преживеал но неговото опоравување траело долго време. Луѓето кој живееле во селото почнале да заболуваат. Интересно е тоа кога луѓето се иреселувале на одреден период тие оздравувале но со нивното враќање повторно се разболувале. Установено е дека болеста доаѓа од БТ токсините кој ги произведува пченката. Здравствените проблеми кој се појавиле биле: Проблеми со дишењето, симптоми на грип, но имало и необјаснети смртни случаи кај луѓе и животни кој ја јаделе истата ГМО пченка.
Во САД хербицидите се користат во изобилие. Атразинот е загадувач на водата во природата. Кога ќе се пресечи дрвото се прска со Атразин. За да се спречи растењето на тревата пред посадувањето на садниците исто така се прска со Атразин.
Во 2009 година Американската академија за медицина и животна средина го проучувала дејството на ГМО храната врз животните кој се хранат со истата. Животните кој се хранети со ГМО се разболувале, при што е зклучено дека никој не смее да јади од таа ГМО храна. Се јавувале проблеми со имунитет, репродуктивни проблеми, оштетување на органите, пребрзо стареење, холестерол...
Кога прв пат засадиле ГМО во Кина ( дрво Топола) заклучиле дека крио-протеините кој се наоѓаат во поленот можат лесно да се "преселат" во луѓето со вдишување. Тоа претставува потенцијален здравствен ризик. Но сепак за нив некои ризици се исплатливи кога е во прашање зголемен профит. Со ГМО насади се трошат повеќе хербициди, пестициди...
На Филипините покрај едно село имало ГМО насад пченка. Луѓето од селото се разбудиле едно утро од ужасна смрдеа која ја почувствувале. Еден човек влегол во полето со ГМО насад за да види од што е таа смрдеа. Неговото лице се надуло и човекот едвај дишел. Сепак преживеал но неговото опоравување траело долго време. Луѓето кој живееле во селото почнале да заболуваат. Интересно е тоа кога луѓето се иреселувале на одреден период тие оздравувале но со нивното враќање повторно се разболувале. Установено е дека болеста доаѓа од БТ токсините кој ги произведува пченката. Здравствените проблеми кој се појавиле биле: Проблеми со дишењето, симптоми на грип, но имало и необјаснети смртни случаи кај луѓе и животни кој ја јаделе истата ГМО пченка.